Pas 4: Escollir els llibres
Foto: "Rata de biblioteca" / Carl Spitzweg (1850).
Font: Pinturas de varias epocas.


La tria de les lectures és de gran importància per aconseguir l’èxit en el club. Cal cercar llibres que atreguin als usuaris i al mateix temps s’adeqüin al seu nivell intel·lectual i cultural, perquè s’hi puguin enganxar i descobreixin, així, el refugi íntim i personal en què hom pot recollir-se quan llegeix un llibre. Per a fer una bona tria de títols per al club de lectura que resultin adequats pels usuaris, és oportú tenir en compte un seguit de coordenades basades en el perfil dels participants:
  1. Partim d’un nivell intel·lectual i cultural entre els usuaris molt baix. Per tant, cal triar els llibres que s’adeqüin a aquesta condició.
  2. La llengua vehicular del centre penitenciari és el castellà i molt pocs parlen i entenen el català. Davant aquesta realitat lingüística, els llibres seran en castellà, atès que l’objectiu principal del club és acostar la lectura als presos, no a la immersió lingüística. 
  3. Necessiten lectures lleugeres que els enganxin des del primer moment, per a poder evadir-se amb facilitat. 
  4. Necessiten, també, lectures que els ajudin a resoldre els conflictes interns i encaixar millor la difícil situació. 

Per a facilitar la tasca del dinamitzador a l’hora de triar les lectures apropiades per als col·lectius específic d’usuaris, s’ha elaborat una Selecció de títols, definida a l'apartat de cada dinàmica, que conté la imatge de la coberta, fitxa bibliogràfica i breu resum.

La selecció de llibres és en base a la preferència lectora dels usuaris, obtinguda a través del resultat de l'anàlisi d'indicatius dissenyats per a tal efecte i de la informació recollida durant la tasca d’atenció a l’usuari i servei de préstec a la biblioteca de la presó.

La poesia, llibres de lectura fàcil i contes infantils, malgrat que no són llibres reclamats entre els usuaris de la biblioteca, s’han incorporat a la bibliografia, atès que són llibres que esdevenen eines molt útils per a treballar la comunicació amb els familiars i per a adaptar-se als col·lectius amb dificultats lectores.

A continuació, es presenta una relació de la Selecció de títols (bibliografia) preferent dels usuaris, per ordre de prioritat, amb la dinàmica associada, desenvolupada en detall en els respectius apartats:

1. Llibres d’autoajuda (assaig i ficció): Club de lectura terapèutic.
2. Narratives carceràries (biografies i cartes): La veu dels presos.
3. Manuals d’estratègia militar, política, filosofia i història (assaig i ficció): Crea la teva pròpia filosofia de vida.
4. Novel·la històrica i policíaca: Club de lectura cultura entre reixes.
5. Còmics d’humor i crítica social: Escriu la teva vida en una tira còmica.
6. Poesia: Taller de poesia.                                                                               
7. Contes: Curs de conta contes.
8. Lectura Fàcil: Taller de lectura.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada