La funció de les biblioteques penitenciàries com a promotores de la lectura, l’alfabetització i la cultura, és un fet reconegut tant a les recomanacions de dret internacional (UNESCO i Nacions Unides), a les recomanacions d’àmbit professional internacionals (IFLA) i catalanes (COBDC), com en el reglament penitenciari català (Direcció General de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació).
UNESCO
«Las Bibliotecas ofrecen a las cárceles un mundo más allá de los barrotes de la prisión, permitiendo a los reclusos seleccionar libros y otros materiales, llevar a cabo actividades de investigación, participar en actividades organizadas, disfrutar de la compañía de otras personas, o simplemente relajarse en un entorno seguro y acogedor. Esto puede ayudar a los presos a olvidar por un tiempo la dura realidad de la vida en prisión en un entorno que, de otra manera, resultaría extremadamente restrictivo y regulado» (UNESCO, 2020).
I s’hi descriu, també, el rol de la biblioteca com a agent actiu i dinàmic que recolza els esforços de rehabilitació dels centres penitenciaris:
«Las bibliotecas penitenciarias desempeñan una función significativa como espacios educativos, informativos, culturales y de encuentro y aprendizaje para toda la comunidad penitenciaria. Proporcionar acceso libre a los recursos correspondientes es fundamental para el desarrollo personal de los reclusos, su bienestar y, en última instancia, su rehabilitación» (UNESCO, 2020).
IFLA
En segon lloc, Vibeke Lehmann i Joanne Locke, varen elaborar, al 2007, Les directrius internacionals per a les biblioteques de presó publicades per l’IFLA, «Pautas para servicios bibliotecarios para reclusos» , les quals, a part de constituir una eina pràctica i essencial per a la creació, funcionament i avaluació de les biblioteques de presons, serveixen, encara avui, com a una declaració general de principis sobre el dret fonamental dels reclusos a llegir, aprendre i accedir a la informació:
«Una persona por estar encarcelada no renuncia a su derecho a aprender y a tener acceso a la información; por tanto, la biblioteca de prisión debe ofrecer materiales y servicios semejantes a los de las bibliotecas públicas en el mundo “libre”» (Lehmann i Locke, 2007).
COBDC
En tercer lloc, el 2005, el Departament de Justícia del govern català encarregà al Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (COBDC) l’elaboració d’unes directrius per a les biblioteques de presó catalanes. El 2007 es van publicar aquestes directrius, de la mà de Maite Comalat Navarra i Andreu Sulé Duesa: «Directius pera les biblioteques de presó de Catalunya», en les quals s’hi estableix la missió de les biblioteques penitenciàries:
«Les biblioteques de presó tenen la missió d’oferir als interns l’oportunitat de desenvolupar les seves habilitats literàries, donar resposta als seus interessos personals i culturals i oferir-los les eines necessàries per formar-se al llarg de la vida» (Comalat i Sulé, 2007).
Direcció General de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació
Per últim, l’organització i el funcionament de les biblioteques de presó està reglamentat pel Programa marc de biblioteques dels centres penitenciaris de Catalunya: gener 2002, elaborat per l’antiga Direcció General de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació. Segons aquest programa, els objectius de les biblioteques dins l’àmbit penitenciari són (Catalunya. Direcció General de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació, 2002, 3):
- Potenciar els hàbits de lectura.
- Despertar i impulsar inquietuds intel·lectuals noves.
- Contribuir a l’educació permanent.
- Facilitar l’accés als coneixements i a la cultura.
- Estimular el desenvolupament intel·lectual, social i cultural dels usuaris de les biblioteques.
- Impulsar actituds de respecte i de convivència.
La funció, missió i objectius de les biblioteques de presons, la defensa dels drets dels presos per accedir a la informació, lleure, cultura i aprenentatge continu, així com el rol de les biblioteques penitenciàries com a agents que recolzen la rehabilitació dels centres penitenciaris; procedents de les institucions abans citades (UNESCO, IFLA, COBDC i Direcció General de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació); esdevenen el punt de partida del present treball «Cultura entre reixes», una guia per a organitzar i dinamitzar un club de lectura a la biblioteca del Centre Penitenciari Quatre Camins.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada